Met dank aan Google Earth
Tekst/foto's Pelle

S-Koorts

Inleiding
Verkeers(on)veiligheid
Carnaval
S-Koorts
Voorpagina

Wat is dat toch? Welke biologische klok zit daar achter? Welk virus waart er rond? Ligt de oorzaak bij een nog onbekende bacterie of ander akelig eencellig wezen?

De vorst is de grond nog niet uit, de laatste sneeuw is nog niet gesmolten, er zijn dagen dat het nog regent dat het giet. De zon laat zich nog pas af en toe flauwtjes en krachteloos zien en toch kriebelt het…
Veel mensen -voornamelijk- vrouwen- zijn in rep en roer. Maar ook mannen hebben last van deze neurose, al uit zich die bij hen vaak anders. Hoe dan ook, deze tijd van het jaar doet iets met mensen wat je niet goed kunt beschrijven,maar wel degelijk van je botten tot je hersencellen kunt voelen en dat blijkbaar werkt als een onbedwingbaar tot iedere vezel doordringend impregneermiddel dat alle lichaamscellen vergiftigt  en ontregelt.

Het werkt anders dan de hormonen die met Carnaval wel eens opspelen en waar ik vorige keer over schreef. Dat zijn gevaarlijke stofjes die het hoofd op hol kunnen brengen met alle gevolgen van dien. Deze koorts is gevaarlijker en heeft met een soort alles verwoestende dolheid te maken. Het is een ernstige ziekte. Eén waar onze dorpsdokters geen medicijn voor hebben, waar nog geen specialisten voor zijn zelfs. Een koorts die een paar letters verder in het alfabet zit dan die van de geiten en schapen. Maar het is zeker geen ongevaarlijkere kwaal. Hoewel sommigen het niet als een ziekte beschouwen maar een noodzakelijk jaarlijks ritueel, dat nimmer en nooit overgeslagen mag worden en in alle heftigheid en beslistheid uitgevoerd moet  worden. Het is een wet van Meden en Perzen, iets dat perse Moèt !  Een jaarlijkse waanzin, een verwoestende wervelstorm. Er is zelfs ooit een hele reclamecampagne omheen gebouwd en het product dat werd gepromoot werd een spreekwoordelijke uitdrukking in onze taal: “Het is Spik en Span”!

Ik heb het natuurlijk over de SCHOONMAAKWOEDE” De tijd dat dweil, stofdoek en ragebol belangrijker zijn dan het bedrijven van de liefde of winkelen met vriendinnen. De periode dat mannen al sinds mensenheugenis het huis uit vluchten om in hun hof  te gaan spitten om na te denken over hun bestaan.  De tijd waarin ze in hun moestuin het zaad dan maar in de grond stoppen… Een evolutionair vastgelegd gen bepaalt op de grens van winter en voorjaar blijkbaar dat gedrag. Het is het “Poetsgen”  dat bij het lengen der dagen de “S-koorts veroorzaakt. Vooral sterkte toegewenst aan alle kinderen die dit jaarlijks als een trauma moeten ervaren als hun moeder de bezemsteel ter hand neemt en vader de spade en de arme bloedjes gedwongen worden  om hun kamer uit te mesten”. Sterkte allemaal.

Pelle Gement.

Pelle.gement@wamel.net

Top