Met dank aan Google Earth
Tekst/foto's Pelle

Verkeers(on)veiligheid

Inleiding
Verkeers(on)veiligheid
Carnaval
S-Koorts
Voorpagina

Kinderen zijn -lopend of op de fiets- zelden een gevaar voor elkaar. En hoewel  het ‘s morgens best druk zal zijn bij de basisscholen als alle kinderen aankomen, zullen ze elkaar heus niet van de sokken rijden. Wie veroorzaken die overlast bij de school ? Vrijwel uitsluitend haastige ouders die allemaal tegelijk met hun auto hun kind of kinderen af moeten leveren bij school.

Dat probleem is ook niet van deze tijd, dat was al zo toen onze eigen kinderen jaren geleden op school zaten. Ook toen moest het schoolbestuur meermaals over  vergaderen. Dat was in Wamel zo, in Boven en Beneden Leeuwen en in alle andere dorpen ook. Daar zijn geen verkeersmaatregelen voor te treffen, dan moet je straten gaan afsluiten en dan doet het probleem zich voor bij “ingang” van de dichtstbijzijnde volgende straat waarvoor dan weer nieuwe verkeersmaatregelen getroffen moeten worden enzovoort.

In de tijd van Ab Vermeulen, meester Uijterlinde of Van Duinhoven  bestond er  een schoolregel die luidde dat kinderen die binnen 1000 meter van de school woonden niet met hun fiets naar school mochten komen. van wegbrengen met de auto was toen nog nauwelijks sprake. Dat gebeurde hooguit met enkele kinderen uit de polder als er een sneeuwstorm was of zo, hoewel die dan vaak zelf met een sleetje kwamen. Niet iedereen hield zich daar altijd aan, maar toch ging het zonder grote problemen. Maar toen kwamen de auto’s. Veel auto’s samen op één klein stukje weg gaat nooit goed Iedere ochtend staat Nederland vol met files… de veiligheidsproblemen bij de scholen in ons dorp zouden niet bestaan als ouders zichzelf en hun kinderen die  oude fietsregel en zouden opleggen en niet massaal met de auto naar school kwamen.

Waarom moeten gemeenten daarvoor dure voorzieningen treffen ? Ik zie ouders die pak weg minder dan vierhonderd meter van school wonen echt enkele minuten vóór school hun kinderen met de auto wegbrengen, terwijl de zon hoog aan de hemel staat. Dat is dus haasten, te hard rijden en binnen een minuut allemaal tegelijkertijd op de zelfde vijfentwintig meter straat voor de school in de rij staan. Zo ontstaan er situaties die niet veilig zijn. In ons dorp is de maximum snelheid 30 kilometer per uur. Als alle ouders, broertjes en zusjes (met bromfietsen) zich hier aan zouden houden en de kinderen gingen vijf tot tien minuten eerder lopend naar school –dat is heel gezellig!- dan was er niets aan de hand, geen gedrang, geen onveiligheid en geen problemen ! Dan hoefde niemand zich er druk om te maken, geen MR, teamvergadering, ouderraad of schoolbestuur hoefde zich over deze zaak te buigen. Dan kostte het geen tijd aan mensen in een klankbordgroep die overigens wat ik hier schrijf allang weten omdat ze zelf ouder zijn geweest, of zelf in een MR of ouderraad hebben gezeten of ooit schoolbestuurslid waren.

Als al die drukke ouders die elkaar ‘s morgens met hun auto’s ’s bij de schoolpoort verdringen, even een korte wandeling maakten van een paar honderd meter en even de hond uit zouden laten (wel de poep opruimen) om een frisse neus te halen, dan zouden ze een heerlijk en gezond begin van de dag hebben. Dan ergerden ze zich niet, maakten zich niet boos en smaakte het kopje koffie dat ze daarna in alle rust zouden kunnen drinken verrukkelijk en dan zouden ze er de godganse dag verder heerlijk hectisch tegenaan kunnen. Succes met de vergaderingen om dit ‘non-probleem’ op te lossen.

Pelle Gement.

Pelle.gement@wamel.net

Top