Heggen Grachtstraat en Hollenhof halve eeuw oud.

door Ab Vermeulen

De ligusterheggen aan de Grachtstraat staan er het volgend jaar precies een halve eeuw. Die aan de Hollenhof varieren in leeftijd tussen de 20 en de 35 jaar. TIjd om er eens even bij stil te staan.


Zo gewoon, zo eenvoudig en toch zo bijzonder. Aangeplant door de bewoners zelf of, zoals in de Grachtstraat, door de toenmalige gemeente Wamel. Ofschoon er geen tuinarchitect aan te pas is gekomen, geven de heggen een bijzonder aanzien aan de beide straten. Want een groot groen lint van driehonderd meter lang verbindt de tuinen en maakt er een geheel van.
Variatie is er genoeg. De snoeiwijze verschilt van huis tot huis. Ieder geeft er zijn eigen vorm aan: strak, rond, rechthoekig of met figuren. Daarnaast verschillen de heggen bij elk pand in hoogte.

Het valt niet mee zo' n heg in model te houden. Henny van Sommeren is 77 jaar en het valt hem zwaar 3 à 4 maal per jaar de heg glad te knippen.
Mevrouw van Rossum-Megens zit "rondum" in de ligusterheggen. Zonder de hulp van haar buurman zou het voor haar ondoenlijk zijn ze te onderhouden.
Buurman Schreven vindt dat zo' n groene heining precies bij het huis past. Hij houdt van rechttoe rechtaan.
Koolhout kan zich nog herinneren dat de sloot gedempt werd ,de bruggetjes aan de Hollenhof verdwenen en de heggen voor een nieuwe afscheiding moesten gaan zorgen. Hij gaat de heg binnenkort wat lager snoeien. Voor het uitzicht?
De Ruiter heeft er een Venetiaanse gondel van gemaakt en peinst er niet over de heg te vervangen.
Van Zuidam weet zeker dat de heg een halve eeuw oud is. "Nooit eruit. Een mooi gezicht en wa mod'r aenders neerzette?"

Iedere heg heeft zijn eigen verhaal: het contact met de buren bij het knippen, het verdriet bij het wegvallen van degene die hem altijd onderhield , het plezier van vorm die slaagt, de herinneringen en de foto's bij de heg.
Trouwens, de meeste eigenaren hebben er nooit bij stilgestaan dat zo' n haag iets bijzonders is. Nu ze er op attent gemaakt zijn vinden ze het inderdaad een mooi gezicht en vinden ze het jammer dat het lint op één plaats is doorbroken.